Fionin blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ach tá naša slovenčina

http://fionin-blog.webnode.sk/l/ach-ta-nasa-slovencina/

Svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Je to tak....
    Máš úplnú pravdu, ale pri vlastných skúsenostiach sa mi už "neoplatí" stále upozorňovať na to, ako si ničíme náš rodný jazyk...
    Mne napríklad "reže uši" slovo "strašne".... Všetko je "strašné krásne, strašne dobré, strašne veľa" a pod. Pýtam sa, ako sa môže slovo odvodené od slova STRACH (negatívna emócia) spájať s niečim objemovým, alebo pozitívnym, opisným...???? Však ak je niečoho viac a ko veľa...tak poviem, že je toho veľmi veľa... Ak je niečo viac ako krásne, tak to označím ako VEĽMI krásne... a pod. Bohužiaľ ,ani učitelia to už nevedia.. ani rodičia.. ani národ ...
    Jedno porekadlo hovorí, že rozprávaš tak, ako Ti "zobák narástol"... tak potom neviem, neviem a v akom "kmeni" žijem...?
    Tým, že sa už 25 rokov miešajú v našich krajinách národy ( aj vzťahovo), prináša sa tá "miešanina" aj do jazyka.
    Všetko je iba v našich rukách, ako naučíme deti rozprávať a používať správne slová. Ako chceme upevňovať slovenčinu, ak učíme deti rozprávať "slengovo" , satiricky a v skratkách?
    publikované: 17.06.2017 09:43:10 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014