Fionin blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pohovory

Včera som si bola s kamarátkou po dlhej dobe sadnúť v meste na pohárik vína a na pokec. Veď, čo je lepšie ako mesiac terapie u psychiatra ako káva, v našom prípade, víno s kamoškou.
Ako sme si tak sadli a objednali víno, reč sa nám zvrtla na prácu. Kamarátka tento mesiac absolvovala už tretie kolo výberového pohovoru a zatiaľ stále bez výsledku. Keďže ja som tiež nedávno zmenila prácu a bola som taktiež na pohovore, porovnávali sme si skúsenosti z rozhovorov s personalistami.
Aby som to upresnila, kamarátka pracuje vo veľkej medzinárodnej firme zaoberajúcej sa predajom výrobkov a ja pracujem v slovenskej firme, ktorá nie je veľká. No aj napriek tomu, že pracujem v malej firme, kultúra a politika je oveľa sofistikovanejšia ako vo firme, kde pracuje kamarátka. Aby som to uviedla na pravú mieru, v tej firme som pracovala aj ja a preto viem ako to tam chodí. Teda, aspoň som si to myslela, až kým mi kamarátka nepovedala priebeh pohovoru. Bolo celkom zábavné to počúvať, pretože raz som sa hlásila na tú istú pozíciu ako ona aj ja.
Takže, najprv Vám poviem o mojom pohovore. Keď ma pozvali na pohovor, čo to som si o firme pozrela na internete. Predsa, kto by išiel na takéto stretnutie nepripravený. Ja teda nie. A tak som tam prišla a stretla sa s personalistkou. Rozhovor prebiehal uvoľnene, porozprávali sme o záľubách, prečo by som chcela zmeniť prácu, ako to u nich vo firme funguje a aká bude moja pracovná náplň. Zasmiali sme sa, prešli sme aj vážnejšie témy a nakoniec pohovoru ma pozvala do druhého kola. Samozrejme som sa potešila a pozvanie som prijala.
Druhé kolo sa nieslo v rovnakom uvoľnenom duchu, iba s malým rozdielom, pridala sa k nám aj moja budúca, teraz u moja šéfka. Ešte sa mi nestalo, aby sa niekto na pohovore pýtal, či by som chcela sedieť bližšie k oknu alebo k dverám. :) Tento pohovor sa mi veľmi páčil a bola som rada, že som im páčila aj ja. Celkový dojem som mala z pohovoru pozitívny. Na ďalší pracovný deň mi zavolali, že sa ma rozhodli prijať a ja mám teraz tú najlepšiu prácu na svete :) Je super, ak do práce chodíte s radostou a tešíte sa tam.
To bol môj pohovor. A teraz kamarátkin.
Prvý krok bol, aby poslala životopis a motivačný list (kamarátka v tej firme pracuje osem rokov). Okej, to by nebolo nič hrozné. Veď ak sa niekam hlásite, životopis musíte poslať. Drhý krok bol, aby urobili prezentáciu, ako by mohla firma efektívnejšie fungovať. To by tiež nebolo nič hrozné, ale potom to prišlo. Obhájiť si svoju prezentáciu. Nie je to zložité, ale ak na Vás niekto vyvíja nátlak a vy máte obhájiť svoju prácu pred ďalšími tromi uchádzačmi. Vtedy nielenže máte trému, ale strácate aj niť myšlienok a hlavne vtedy, keď aj tí, ktorí s Vami robia pohovor, sa tvária otrávene. Ak už toto všetko prejdete, príde ďalšia úloha. Vymyslite tému vianočného večierka, rozumej, mňa nič nenapadá, nechám to na teba. A keď už vymyslíte tému na vianočný večierok, tak si to prisvojí jedna z tých, ktorá vedie pohovor. Áno, prejdete aj týmto a príde to, prečo by ste to mali byť Vy a prečo nie. Samozrejme, opäť pred všetkými. Najlepšie, ak Vám pred ostatnými začnú vymenovávať, prečo nie ste vhodný kandidát a ponúknu Vám pozíciu, ktorá nie je platená, ale zaberie Vám polovicu pracovného času, čo v konečnom dôsledku znamená, že tým, že ste platený od predaja, klesne Vám mesačný zárobok. A nakoniec Vám povedia, že oni sa nevedia rozhodnúť a preto urobia ešte jedno, kde sa rozhodnú, ale to bude až na konci mesiaca mája.
Tak, teraz máte možnosť porovnať dve diametrálne odlišné firmy, jednu slovenskú, jednu medzinárodnú. Ešte pridám, že prostredie, kde pracujem ja, je uvoľnené, priateľské, kde ak mám nejakú pripomienku, nápad, alebo čokoľvek, môžem to bez obáv povedať, plus rôzne benefity, ktoré sú využiteľné hlavne mimo firemného prostredia, aby sme sa odreagovali. Kamarátka je aj v práci pod stresom, benefity vie využiť len vrámci firmy, ale musím povedať, že obe sme mali radi tú prácu.
Ak máte inú skúsenosť s pracovnými pohovormi, alebo by ste sa chceli podeliť o svoje postrehy, môžete mi napísať do komentára, alebo, keďže ma už nájdete aj na FB, možete pridať komentár aj tam, alebo ma kontaktovať priamo FB správou.
Moja Facebooková stránka je Fiona - Fionin blog.
Vaša Fiona :)

Práca | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014