Fionin blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vplyv sociálnych médií

Všimli ste si už niekedy, koľko rôznych skupín je vytvorených na Facebooku? Koľko ľudí je v skupinách a komentujú?
V niektorých skupinách si ľudia radia, pomáhajú a podporujú sa. Veľmi veľakrát sa skupiny, ako napríklad Susedská burza, využívajú na zbavenie sa zbytočných vecí, oblečenia alebo nábytku, za susedskú cenu, žiadajú o radu alebo pomoc pre tých menej šťastných, ktorí potrebujú podporu.
Ale čo napríklad taká Susedská obživa alebo Bazár pre ženy?
V týchto skupinách denno denne čítam, ako niekto niekoho podviedol, nedokončil prácu, za ktorú zaplatil, alebo prácu odflákol, slečna si neprebrala dobierku, prípadne poslali baby peniaze na účet, ale tovar nedostali.
Čo s tým? No s najväčšou pravdepodobnosťou nič. Ak si už objednáte službu, napr. prerábku kúpeľne a chcete to za nižšiu cenu ako by ste zaplatili firme, ktorá by riadne vystavila faktúru za dodanú prácu, ale je to príliš drahé, musíte rátať s tým, že idete do rizika. Pred pár dňami som práve na Susedskej obžive čítala jeden z mnohých príspevkov pani, ktorá si dala urobiť altánok, ale s prácou nebola spokojná, pretože altánok nebol vôbec dokončený načas a ani len nevyzeral podľa jej predstáv. Pani sa tam sťažovala, ako jej to všetko odflákli a ako si bude musieť zaplatiť firmu, ktorá jej to dokončí. Pán zobral peniaze a staval altánok vo svojom voľnom čase, bez akejkoľvek zmluvy, ktorá by bola právne podchytená (neviem ako Vám, ale mne to veľmi pripomína čiernu prácu).
Apropo, 90% príspevkov, ktoré sú na Susedskej obžive uverejnené, by sa dali kvalifikovať ako práca na čierno. Z tých 90% percent ponúk, ktoré sú tam uverejnené, sú realizované bez potrebnej kvalifikácie. Robia to domáci kutilovia, ktorí si takto prilepšujú k svojmu platu. Keďže vo väčšine prípadov tam nie je žiadna zmluva, práca nie je urobená kvalitne a dobre, nie je tam možnosť reklamácie. Potom sa tam množia sťažnosti nespokojných zákazníkov, ktorí chceli ušetriť, ale v konečnom dôsledku prerobili viac, ako keby si zaplatili firmu, ktorá by im to spravila poriadne. Ak by aj neboli spokojný s firmou, mali by to podložené zmluvou o dielo, faktúrami a pod., čo by bolo možné reklamovať, prípadne, vymáhať súdne peniaze. Urážky a negatíva sú tam na dennom poriadku, veľa ráz aj bez vypočutia si druhej strany, samozrejme administrátori tejto skupiny to vo veľkom podporujú, komentáre, ktoré sa im nepozdávajú mažú alebo v prípade jednej administrátorky skupiny, veľmi radi atakujú a ponižujú komentujúcich, ak sa im ich názor nepáči.
Tak isto to funguje aj na Bazáre pre ženy s malým rozdielom: na 120 tisíc členov v skupine sú iba dve administrátorky, ktoré sa aspoň snažia správať férovo.
Skupina Bazár pre ženy bola založená pôvodne na predaj oblečenia, ktoré dievčatám a ženám trčí v skrini a už ho nenosia, no celé sa to zmenilo, hneď ako baby začali objednávať veci z Číny a predávať ich na bazároch s nehoráznymi prirážkami. A to ešte nehovorím o napodobeninách známych značiek, ktoré tam predávajú za ceny ako by ste originály kúpili v obchode vo výpredaji.
Tiež tam denne čítam, ako jedna slečna poslala inej peniaze za fakeové Nike tenisky, a samozrejme, tovar nedostala. Alebo iná slečna poslala na dobierku oblečenie a druhá strana si dobierku nevyzdvihla na pošte. Sú tam rozsiahle komentáre a výhovorky, ale v konečnom dôsledku, aspoň z môjho pohľadu, sa tým nič nevyrieši. Dievčatá si urobili biznis s lacným oblečením, bižutériou a rôznymi doplnkami, ale nie sú registrovaný e - shop.
Ak by sa Daňový úrad alebo Úrad práce zameral na tieto skupiny, a fušerom, podvodníkom a špekulantom klepol po prstoch, do Štátnej pokladnice by pribudlo dosť veľa peňazí, ktoré by sa mohli investovať do školstva alebo zdravotníctva, mohli by sa zvýšiť dôchodky alebo rodinné prídavky.
Áno viem, je to čisto môj názor, ale tak isto aj Vy, milí čitatelia, môžete vyjadriť svoj názor v komentároch. Napíšte mi, či sa Vám páči môj článok alebo nie. Budem rada za každý Váš názor.
Samozrejme prispejem nejakým článkom vždy, keď ma kopne inšpirácia.
Vaša Fiona :)


Sociálna sieť | stály odkaz

Komentáre

  1. ©
    Skvelý článok. Táto téma ma zaujala. Len tak ďalej :)
    publikované: 17.04.2017 18:51:30 | autor: MariaP (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vplyv sociálnych sieti
    Zaujímavý článok. Rada si prečítam aj ďalší. ☺️
    publikované: 17.04.2017 18:53:38 | autor: Jaja (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014