Fionin blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

MHD

No a som tu zase. Dnes znovu o bratislavskej MHD, pretože už ma nebaví počúvať a čítať všade, že pasažier musí toto a musí tamto a Dopravný podnik nemusí absolútne nič. Veď to je už na zaplakanie.
Keby mi cesta do práce netrvala autom o dvadsať minút dlhšie a v meste by sa dalo parkovať, tak do MHDčky ani nevkročím, ale čo už, keď aj s prestupom mi trvá cesta do práce MHD 15 minút.
No ale k veci. Včera, keďže sa blíži deň matiek, moja dcéra mala besiedku. Tak som odišla z práce skôr, aby som mala tridsať minútovú rezervu. Všetko bolo okej, kým som neprišla na zastávku. Električka číslo 3 meškala 5 minút, namiesto 15:35 prišla o 15:40. Hovorím si, to je v pohode, veď mám rezervu, stíhnem prísť načas. Ale na Šafárikovom námestí si električka stála s prehľadom tri a pol minúty a to nemala ani červenú!!! Iba si tak stála, ako keby už meškanie nemala. Tak som si znovu povedala, stíham, veď som odišla skôr, takže žiadny stres. Keď sa konečne električka pohla, tak vodič ešte spomalil, aby sa mohol pozdraviť s kolegom. Nevadí, že mešká, na toto je ešte čas. Prídeme na zastávku Farského, samozrejme, autobus 95 aj 97 mi utiekli, čo na tom, že som bežala. A ďalšie podľa grafikonu išli o osem minút. To už bolo dvadsať minútové zdržanie. Stále som si hovorila, ešte ti ide autobus 99, je to síce dlhšia cesta, ale stíhaš. Prídeš presne. Tak keď už prišiel autobus 99, nastúpila som úplne dopredu. Milý pán šofér autobusu vyrazil zo zastávky a celú cestu išiel rýchlosťou 30 km/h. To znamená, že cesta zo zastávky Farského na Jiráskovú netrvala cca 8 minút, ale 15 minút, pretože ešte aj do kopca išiel tou istou rýchlosťou!!! Veď to dá rozum, že do kopca to ten ťažký autobus plný ľudí nevytiahne, ale on nie, pre neho ideálna rýchlosť. Fajn, to som mala ešte troj minútovú rezervu, no ale pán šofér sa rozhodol zastaviť na červenej. Zo zastávky Kopčianska - sídlisko si išiel rýchlosťou 15 km/h, čo znamenalo, že kým prišiel k semaforu, práve naskočila ČERVENÁ!!! Normálne som mala sto chutí sa ho spýtať, či je toto v poriadku, či mu nevadí, že má meškanie, no už som sa naučila, že si mám v niektorých prípadoch zahryznúť do jazyka, tak som mu nič nepovedala.
Konečne som vystúpila tam, kde som potrebovala. Na besiedku som prišla o 10 minút neskôr, čiže som nestihla dcérine prvé vystúpenie, ale až druhé.
Tak, a teraz už viem, prečo majú v Bratislave autobusy, električky a trolejbusy meškanie. Veď ak si to spôsobujú vodiči sami, niet sa čomu čudovať. Ešte som si pozrela WAZE a pustila dopravný servis pred odchodom z práce a potom aj v telefóne, aby som vedela, či sa niečo nestalo cestou, či nebudú meškania. No nič nebolo hlásené na môj smer. Jediný problém bol vo vodičoch, ktorým to bolo jedno či meškajú alebo nie. A potom si mám kúpiť drahý lístok na MHD, papierový alebo SMS lístok, či si kúpiť električenku. Ale načo? Pasažier je povinný preukázať sa platným cestovným lístkom pri kontrole, lebo ak nemá dostane pokutu. Ale Dopravný podnik je povinný urobiť čo? NIČ. V autobusoch špina, smrad, v lete nefungujúca klimatizácia, meškania na dennom poriadku a nikto to nerieši. Dopravný podnik sa tvári ako dokonalý, revízori netolerujú nič, dokonca sa k ľuďom správajú ako handrám na zotieranie podlahy, ale podľa prepravného poriadku je PASAŽIER POVINNÝ... Nikde som sa však nedočítala, aké povinnosti má DP. Myslím si, že Dopravný podnik by sa mal zamyslieť nad svojím fungovaním, resp. nefungovaním, pretože toto sa nestalo prvý raz, že vodiči si sami spôsobujú meškanie.
Budem veľmi rada, ak si toto prečíta aj niekto z Dopravného podniku a zamyslí sa nad tým.
Vaša Fiona.
P.S. Nezabudnite, že ma už nájdete aj FB: Fiona - Fionin blog :)

Bratislava | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014