Fionin blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vraj hlavné mesto

Dnes som si iba tak pozerala fotky v telefóne a pozastavila som sa nad dátumom fotiek.
Aby som vysvetlila o čo ide: na začiatku roka som bola v Prahe. Bol sviatok, ako u nás, tak aj u našich susedov.
V nedeľu, na Veľkonočnú nedeľu, som bola s priateľom v meste. Čo som sa dosť čudovala, veľa podnikov bolo otvorených, ale v meste bolo tak málo ľudí, že to je na hlavné mesto hanba.
V Prahe bolo na sviatok Troch kráľov toľko veľa ľudí, že som pozerala a nechápala. Mesto bolo plné, na Karlovom moste sa tlačili ľudia, či už to boli Rusi, Japonci, Číňania alebo Angličania, podniky mali otvorené terasy, kde si ľudia mohli sadnúť, prikryť sa dekami a sledovať davy ľudí prechádzajúcich sa po meste a to nehovorím o tom, že vonku bolo mínus dvadsať stupňov, fúkal vietor a snežilo, ale aj napriek tomu si turisti vychutnávali jedlo, pivo alebo varené víno a samozrejme celkovú atmosféru.
V Bratislave to bolo presne naopak, podniky boli poloprázdne, v uliciach bolo málo ľudí a nie len turistov, ale aj domácich, terasy žiadne...
Čím to asi bude, že naši Český susedia majú viac návštevníkov ako my?
Podľa mň to môže byť prezentáciou krajiny, viac si vážia turistov, na každom rohu sú predajne so suvenírmi, múzeá a podobne. Nieže by sme u nás niečo také nemali, ale ako som už spomenula vyššie, dôležitá je aj prezentácia. Česká republika si dokázala po rozdelení urobiť meno, spomeniem iba, že v Prahe sa veľmi často natáčajú americké filmy, v ktorých sa objavujú pamiatky a často sa o nich aj niečo povie. A nie len vo filmoch sa objavuje Praha, ale aj v knihách, spomeniem napríklad Dcéra dymu a kostí od americkej autorky Laini Taylor alebo Čas čarodejníc od Deborah Harkness. A to je presne to, čo priťahuje turistov z rôznych kútov sveta do Prahy.
Slovensko je krásna krajina, no v zahraničí ani poriadne nevedia, kde sa nachádza. U nás sa americké filmy netočia, deje príbehov z kníh sa nezasadzujú do žiadneho slovenského  mesta (okrem slovenských autorov). Jediný film, ktorý zviditeľnil Slovensko bol Hostel a aj tam z nás urobili zaostalých, pomaly v chatrčiach bývajúcich ľudí, ktorí nemajú poriadne ani základné návyky.
Takže, čo s tým?
Moja rada znie: ak kamkoľvek idete, na dovolenku alebo služobnú cestu, spomeňte svojim kolegom, novým zahraničným priateľom, aké krásy sa dajú nájsť na Slovensku. Máme nádherné hory, Vysoké Tatry, termálne kúpaliská, v Nitre v múzeu sú jedny z najstarších archeologických nálezov. Nie je potrebné sa hanbiť za to, že ste zo Slovenska, ale prezentovať ho všade, kde sa len dá. Viem, že to nie je u nás najideálnejšie, ale kde je? Všade sa nájdu nejaké chyby. Dokonca aj v tých najrozvinutejších štátoch sveta.
Ak sa Vám môj článok páčil, som veľmi rada. Ak nie, aj tak som rada, že ste si našli čas a prečítali si ho. V prípade, že máte iný názor ako ja, kľudne mi ho napíšte do komentára. :)
Vaša Fiona :)

Bratislava | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014